Balansbal kopen? De 5 beste getest

De balansbal, een object dat door vooral fysiotherapeuten gebruikt wordt, maar tegenwoordig zie je ze ook steeds vaker terug in de sportscholen. De balansbal kent verschillende namen, hierbij kun je denken aan namen als stabiliteitsbal, gymball, exercisebal of therabal. Balansballen zijn al meer dan 40 jaar een hulpmiddel van de fysiotherapeut en wordt ingezet bij mensen die fysieke beperkingen hebben. Maar ook in de professionele sport wordt de balansbal vaak gebruikt tijdens trainingen. Maar wat is een balans bal dan eigenlijk en wat kun je er allemaal mee?

Wat is een balansbal?

Een balansbal zou je kunnen vergelijken met een soort skippybal, alleen moet je dan wel de handvatten wegdenken. Bij verschillende oefeningen zou je een balansbal kunnen gebruiken. Je kunt hem gebruiken voor stabiliteitsoefeningen, maar je kunt hem ook gebruiken om de krachttraining die je doet te intensiveren.

Het is de bedoeling dat je op de bal in evenwicht blijft. Als je dan bezig bent met het uitvoeren als squats, push-ups of crunches zul je merken dat, wanneer je de oefeningen op de balansbal doet, de oefeningen veel intensiever en zwaarder zullen worden.

Hoe gebruik je een balansbal

Zorg ervoor dat de balansbal altijd goed opgeblazen is. Als je net begint kun je hem iets minder hard opblazen zodat de bal net iets meer stabiliteit heeft, maar uiteindelijk moet je hem natuurlijk helemaal goed opblazen.

Als je regelmatig oefeningen doet met de balansbal zul je merken dat je rugspieren ook sterker zullen worden. Op een balansbal moet je rechtop zitten om de juiste balans te kunnen vinden. Je zult dan ook met een rechte rug moeten zitten.

Wanneer je met een rechte rug op de balansbal zit worden de diepe rugspieren gebruikt, deze spieren zijn nodig voor het verbeteren of vermijden van rugpijn.

Voor wie is het geschikt?

Een balansbal wordt gebruikt voor balansoefeningen die je zittend moet doen waarbij de spieren in de romp worden getraind. Het oefenen van de balansbal is goed voor meerdere spiergroepen die voor balans zorgen.

Vooral mensen met rugklachten kunnen er heel veel aan hebben om met de balansbal te oefenen. Hierbij worden buikspieren, rugspieren en bilspieren versterkt, hierdoor heb je uiteindelijk geen compensatie spieren meer nodig voor het vinden van balans.

Waar moet je op letten als je er een gaat kopen?

Als je een balansbal gaat kopen zijn er een aantal dingen belangrijk waar je op zou moeten letten. Het is namelijk zo dat niet iedere bal geschikt is voor alle soorten trainingen. Zorg er om te beginnen voor dat je een balansbal hebt van het juiste formaat. Hiervoor zijn tabellen te vinden of je zou hier advies over kunnen vragen.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de balansbal het gewicht kan dragen waarmee je wil gaan trainen. En als laatste moet je ervoor zorgen dat je een bal koopt met een anti burst systeem. Dit systeem voorkomt dat de bal kan ontploffen als de bal onder hoge druk komt te staan tijdens het uitvoeren van je oefeningen.

De beste 5 balansbal van 2023

1

Gymrex Balansbal 

foto van een Gymrex Balansbal 
9.3Expert Score
De hoogste kwaliteit balansbal

Men kan de halve bal alsook de vlakke deel gebruiken om te oefenen. De balansbal kan gebruikt worden om erop te zitten, liggen of om eromheen te springen tijdens de cardio-oefeningen. Het model GR-BB 60 is ook goed voor de training van het bovenlichaam geschikt (push-ups, planks en buikspieroefeningen). Ook de meegeleverde expander helpt je in je stabilisatie en coördinatie-oefeningen.

Goede punt(en)
 • Hoge kwaliteit
 • Gaat relatief lang mee
 • Gebruiksvriendelijk
2

Luxari Hoogwaardige balanstrainer

foto van een Luxari Hoogwaardige balanstrainer
8.8Expert Score
De tweede hoogste kwaliteit balansbal

De Luxari balanstrainer is een ideaale balans bal om fit te worden. Door het uitvoeren van een oefening op de Luxari balansbal zul je meer spieren moeten activeren dan normaal, waardoor de trainingsprikkel sneller bereikt kan worden. Ook zal je reactiesnelheid worden verbeterd door het trainen met een balansbal. Er word een dynamische oppervlak gecreeërt waardoor uitgedaagd word. De balanstrainer is te gebruiken voor een groot aantal verschillende fitness oefeningen.

Goede punt(en)
 • Gemaakt van goed duurzaam materiaal
 • Hoogste kwaliteit
 • Goede prijs kwaliteit verhouding
3

Bosu Balanstrainer PRO

foto van een Bosu Balanstrainer PRO
8.2Expert Score
Gemaakt van redelijke kwaliteit

Bosu Pro balanstrainer, uitdagend en effectief. Deze professionele uitvoering is het begin van elke training in beweging.

Goede punt(en)
 • Gemaakt van redelijk duurzaam materiaal
 • Redelijke kwaliteit door keuze materiaal
 • Redelijk gebruiksvriendelijk
4

RS Sports Balanstrainer

foto van een RS Sports Balanstrainer
7.6Expert Score
Gemaakt van middelmatige kwaliteit

De Balanstrainer van RS Sports inclusief weerstandsbanden is een hulpmiddel die coördinatie, balans en kracht verbetert. Het biedt uitkomst wanneer je aan je balans moet werken, maar is tevens zeer geschikt voor een meer dan complete workout.

Goede punt(en)
 • Redelijke service bij aankoop
 • Materiaal is sterk
 • Redelijke gebruiksvriendelijk
5

BOSU Balance Pods

foto van een BOSU Balance Pods
6.6Expert Score
Matige kwaliteit balansbal

Met de BOSU Balance Pods krijg je een totale lichaamstraining terwijl je tegelijkertijd je balans, coördinatie en behendigheid verbetert. Door te werken aan boven- en onderlichaam, ontwikkel je ook core kracht en stabiliteit, wat belangrijk is voor een goede algemene gezondheid en conditie. Je kan de balans pods gebruiken met de platte kant naar beneden voor een stabielere basis of met de bolle kant naar beneden voor meer balans uitdagingen. De verhoogde ringen zorgen voor grip en comfort voor je handen en voeten. Integreer de BOSU Balance Pods met de BOSU Ballast Ball of de BOSU Balance Trainer.

Goede punt(en)
 • Redelijk design
 • Gemaakt van matig materiaal
 • Gemakkelijk en gebruiksvriendelijk

   Beste review
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Shopping cart