Kartelschaar kopen? De 5 beste getest

Kan jij je ook zo ergeren aan het geraffel van eens tof wanneer je die net afgeknipt hebt? Er zou dan toch een manier moeten zijn die ervoor zorgt dat je het af zou kunnen knippen zonder dat je al die rafels eraan hebt hangen? Gelukkig is hier inderdaad ook een oplossing voor. Bij het afknippen van een stuk stof zou je dan een kartelschaar kunnen gebruiken. Misschien vraag je je nu af wat een kartelschaar is en hoe die dan werkt?

Wat is een kartelschaar?

Een kartelschaar is een schaar die voorzien is van gekartelde bladen. Deze gekartelde bladen zorgen ervoor dat je gekartelde randen af kan knippen. Over het algemeen wordt een kartelschaar gebruikt voor het afwerken van zijkanten of naden van stof.

Hoe gebruik je een kartelschaar

Een kartelschaar wordt op dezelfde manier gebruikt als een schaar. Je maakt er ook een knippende beweging mee. Het enige verschil met een normale schaar is dat de bladen van kartels voorzien zijn. Over het algemeen worden kartelscharen gebruikt voor het afknippen van stof.

Door de gekartelde bladen op de kartelschaar wordt de stof dan op een dusdanige manier afgeknipt dat het niet gaat rafelen. Helemaal als je weinig tijd hebt of je hebt niet de juiste naaimachine hebt voor het afwerken is een kartelschaar echt onmisbaar.

Voor wie is het geschikt?

Een kartelschaar wordt vooral gebruikt door naaisters op een naaiatelier. Zij hebben vaak verschillende kartelscharen liggen omdat er voor bepaalde stoffen een andere kartelschaar gebruikt dient te worden. Je moet dan ook heel goed weten welke kartelschaar ergens voor geschikt is en hoe je deze kunt herkennen.

Een kartelschaar is maar een van de vele scharen die je kunt vinden op een naaiatelier. Alle scharen hebben weer een andere functie dan die van de kartelschaar. De kartelschaar is echt bedoeld voor de afwerking.

Waar moet je op letten als je er een gaat kopen?

Bij het kopen van een kartelschaar is het belangrijk dat je een aantal dingen meeneemt in het nemen van je besluit. Laat je dan ook goed informeren voordat je een kartelschaar aanschaft. Het is namelijk zo dat je goed moet weten voor welke stof of materiaal je de kartelschaar nodig hebt.

Dan is het ook belangrijk dat je een schaar koopt met de spanwijdte die helemaal bij jouw vingers past. De maat van je hand is hierbij belangrijk. Voor een kleinere hand heb je dan ook een kleinere schaar nodig en voor een grotere hand juist een grotere schaar.

Het onderhoud van een kartelschaar

Nadat je de kartelschaar hebt gebruikt is het verstandig om de kartelschaar te ontdoen van alle stofresten. Wanneer de schaar vies geworden is kun je deze gewoon onder de handwarme kraan met een beetje zeep schoonmaken.

Daarna moet je hem wel goed afspoelen en afdrogen met een zachte doek voordat je de schaar weer op kan bergen. Daarnaast moet je het gewricht van de schaar zo nu en dan voorzien van een druppeltje olie om hem soepel en licht te laten knippen.

De beste 5 kartelschaar van 2023

1

Homeij Kartelschaar

foto van een Homeij Kartelschaar
9.4Expert Score
Beste keuze kartelschaar

Kartelschaar 23 cm, Homeij, ‘Decora’. De bladen met zigzagkartel zijn van gehard roestvrij staal en zijn zeer slijtvast en daardoor duurzaam. Met lichtgewicht handles van sterk, blauwe PP met softgrip ogen voor comfortabel knippen. De handles zijn tevens ergonomisch gevormd, de schaar heeft een groot oog voor drie vingers en een klein duimoog voor extra comfort en kracht bij het kartelen.

Goede punt(en)
 • Hoge kwaliteit
 • Lange levensduur
 • Goede prijs kwaliteit verhouding
2

Kinder Kartel Schaar 

foto van een Kinder Kartel Schaar 
8.5Expert Score
De tweede beste kartelschaar

Met deze kartelscharen is uw kind of zelfs u straks geschikt om allerlei vormen in papier en karton te knippen! Ideaal om mee te knutselen of bijvoorbeeld om iets creatiefs mee te maken. De scharen zijn veilig voor kinderen om te gebruiken. Dankzij de afgebeelde knippatroon is het voor uw kind makkelijk te achterhalen welke schaar welk vorm knipt.

Goede punt(en)
 • Gemaakt van goed duurzaam materiaal
 • Hoogste kwaliteit
 • Gemakkelijk en gebruiksvriendelijk
3

Keufens Kartelschaar

foto van een Keufens Kartelschaar
8.2Expert Score
Gemaakt van redelijke kwaliteit

Wil je op een professionele manier stof, leer of ander textiel bewerken met een zigzag patroon? Of je kussen, wandkleed of kleding versieren met een kartelrand? Hiervoor hebben wij samen met vakbekwame mensen de Keufens kartelschaar ontwikkeld! Dankzij het kwalitatieve roestvrijstalen materiaal is de schaar perfect om soepel en snel door het materiaal te glijden. Naast dat je met deze schaar stof kan bewerken voor bijvoorbeeld zelfgemaakte kleding, is het een multifunctionele toevoeging aan de knutselkoffer!

Goede punt(en)
 • Zeer redelijke service aan de klant
 • Zeer redelijk kwaliteit
 • Gebruiksvriendelijk
4

HOMEIJ set 3 kwaliteitsscharen

foto van een HOMEIJ set 3 kwaliteitsscharen
7.7Expert Score
Middelmatige kwaliteit kartelschaar

Met deze set van 3 scharen van het merk HOMEIJ haalt u kwaliteit in huis!

Goede punt(en)
 • Een van de populairste op de markt
 • Gemaakt van sterk materiaal
 • Gewicht
5

Kartelschaar Duopack

foto van een Kartelschaar Duopack
6.6Expert Score
Gemaakt van matige kwaliteit

Knip de leukste figuren met deze leuke kartelschaar. 2 leuke kleuren in dit duopack!

Goede punt(en)
 • Gemaakt van matig duurzaam materiaal
 • Matige kwaliteit
 • Matige prijs kwaliteit verhouding

   Beste review
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Shopping cart