Stokheggenschaar kopen? De 5 beste getest

Een heg in je tuin staat natuurlijk heel erg mooi. Je voelt je er veel meer op je gemak dan tussen allemaal houten planken die je een schutting mag noemen. Als je een heg in je tuin hebt staan, dan betekent dit dat je deze ook moet onderhouden. Een van de handige gereedschappen die je hiervoor zou kunnen gebruiken is een stokheggenschaar. Misschien vraag je je nu af wat een stokheggenschaar dan is en wat je er allemaal mee zou kunnen?

Wat is een stokheggenschaar

Als we het hebben over een stokheggenschaar, dan hebben we het over een stuk gereedschap dat heel handig is voor in de tuin. Je kunt hem gebruiken voor het vormen en trimmen van je heg. Een stokheggenschaar bestaat uit twee scherpe messen.

De twee scherpe messen bewegen tegen elkaar aan bij het bewegen van de scharen. Voor het maken van deze messen wordt vaak een hoogwaardig staal gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de messen scherp blijven. Zo scherp dat je er zelfs dikke takken mee kunt knippen.

Hoe gebruik je een stokheggenschaar

De stokheggenschaar dankt zijn naam aan de lange steel die aan de scharen vast zit. Hierdoor kun je veel makkelijker bij de bovenkant van de heg komen om hem daar ook netjes te kunnen snoeien. Aan het uiteinde van deze steel zitten vaak gebogen messen waar de takken en de bladeren mee gesneden kunnen worden

Voor wie is het geschikt?

De stokheggenschaar is vooral geschikt voor mensen die een heg in hun tuin hebben staan die te hoog geworden is om het met de gewone snoeischaar af te kunnen. Met de lange steel wordt het mogelijk om ook aan de bovenkant van de heg te snoeien en te vormen. Hiermee ziet je heg er van top tot teen weer strak uit.

Waar moet je op letten als je er eenr gaat kopen?

Als je een stokheggenschaar gaat kopen moet je natuurlijk wel goed weten waar je hem voor wil gebruiken en hoe groot de heg is waarvoor je hem gaat gebruiken. Als je tuin helemaal omgeven is met heg, dan doe je er verstandig aan om een elektrische variant aan te schaffen.

Mocht het gaan om een klein stukje heg, dan zou je het wellicht met een stokheggenschaar die je met de hand moet bedienen wel af kunnen. Mocht je hierover twijfelen, laat je dan eerst goed informeren voordat je een stokheggenschaar gaat kopen.

Het onderhoud van een stokheggenschaar

Bij het onderhoud van de stokheggenschaar zorg je ervoor dat deze in een goede staat zal blijven. Daarom moet je de messen regelmatig slijpen of vervangen. Het is alleen nodig ze te vervangen als ze bot geworden zijn. Dit geldt overigens voor een stokheggenschaar die je met de hand bedient.

Als je een elektrische stokheggenschaar hebt moet je ook de messen regelmatig slijpen of vervangen. Kijk ook regelmatig even na of de snoeren niet beschadigd zijn geraakt en zorg dat je de accu volgens de richtlijnen van de fabrikant oplaadt.

De beste 5 stokheggenschaar van 2023

1

Makita Dun461wz Lxt 18 V

foto van een Makita Dun461wz Lxt 18 V
Expert Score
Awesome

Place here Description for your reviewbox

2

Makita UN460WDZ

foto van een Makita UN460WDZ
8.4Expert Score
Top kwaliteit stokheggenschaar

Dubbelzijdig geslepen messen (bovenmes en ondermes met geslepen tanden).

Goede punt(en)
 • Lange levensduur
 • Kwaliteit door keuze materiaal
 • Goede prijs kwaliteit verhouding
3

Makita DUN500WZ

foto van een Makita DUN500WZ
8Expert Score
Gemaakt van redelijke kwaliteit

Lichtgewicht stokheggenschaar op accu met een totale lengte van 2115 mm.

Goede punt(en)
 • Redelijke levensduur
 • Zeer redelijk kwaliteit
 • Gebruiksvriendelijk
4

Magnificos telescopische heggenschaar

foto van een Magnificos telescopische heggenschaar
7.7Expert Score
Een stokheggenschaar van middelmatige kwaliteit

Wilt u ook niet meer op een onveilige ladder hoeven te klimmen om de heg te snoeien? Dan is deze telescopische heggenschaar perfect voor jou! Bereik een hoogte van wel 3,5 meter zonder vast te zitten aan een kabel.

Goede punt(en)
 • Gaat goed mee
 • Materiaal is sterk
 • Gewicht
5

Makita DUN500WRTE LXT 

foto van een Makita DUN500WRTE LXT 
6.5Expert Score
Vijfde beste stokheggenschaar uit de test

Trapsgewijs instelbare meshoek van -45° t/m +70°. Daarnaast een 180° positie voor het opbergen of transport. Dubbelzijdig geslepen messen (bovenmes en ondermes met geslepen tanden). Lichtgewicht stokheggenschaar op accu met een totale lengte van 2115 mm. Speciaal tandenprofiel voor nog efficiënter snijden en minder wrijving.

Goede punt(en)
 • Redelijk design
 • Matige kwaliteit
 • Matige prijs kwaliteit verhouding

   Beste review
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Shopping cart